Natuurlijke verfstoffen

Veel van de items verf ik zelf met de hand. De stof komt ongebleekt en ongeverfd binnen. Het ene kledingstuk wordt eerst in elkaar gezet en dan geverfd (bijvoorbeeld de Starling top en de Robin dress), voor andere kledingstukken wordt eerst de stof geverfd en pas dan worden ze in elkaar gestikt (zoals de Albatross blazer en de Jay trouser). De verschillende werkvolgorde heeft er mee te maken dat de ene stof krimpt tijdens het verf proces en de ander niet. En een te kleine blazer is voor niemand leuk.

Waarom al deze moeite?
Al van jongs af aan ben ik bezig met textiel. Het verknippen van kleding en het maken van kleertjes voor mijn knuffels was een top prioriteit. Later bewerkte ik mijn eigen kleding met verf, bleek, studs en veiligheidsspelden.
Op de mode-academie bewerkte ik graag mijn stoffen met verschillende technieken en zo ontdekte ik het verven en bedrukken van stof.
Het was magisch om te zien hoe een witte stof transformeerde door het te bewerken met verfstoffen.

Om het gebruik van water en giftige verfstoffen te beperken verf ik veel van de items uit de collectie zelf. Bovendien blijft het magisch om te zien hoe de stof haar nieuwe kleur krijgt.

Om een inzicht te geven in de verfstoffen die ik gebruik geef ik hieronder een korte uitleg. Alle verfstoffen zijn op plantaardige basis en volledig te composteren. Op deze manier is de ecologische voetafdruk minimaal.

Bij de geverfde kledingstukken in de webshop vind je een linkje naar deze pagina zodat je makkelijk kan terugvinden met welke verfstof het desbetreffende kledingstuk is geverfd.

Madder / Meekrap

De meekrap (Rubia tinctorum), ook wel mee of mede is een plant die behoort tot de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Meekrap werd vroeger gebruikt als grondstof voor de rode kleurstoffen alizarine en purpurine. Daarnaast wordt aan meekrap ook een medicinale werking toegeschreven.

De plant wordt 60-90 cm hoog en heeft kleine gele bloemen. In de grond bevinden zich wortelstokken, die 50-100 cm in de grond steken. Deze wortelstokken worden gebruikt voor het maken van de verfstof.

Meekrap komt van nature voor in Klein-Azië en in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Meekrap werd al in de oudheid verbouwd om er een verfstof uit te winnen, met name in Zuid-Azië en Egypte, waar het reeds in 1500 voor Chr. is aangetroffen. Het is een van de meest stabiele natuurlijke kleurstoffen. Met meekrapwortel gekleurde textiel is dan ook aangetroffen in bijvoorbeeld het graf van Toetanchamon, in de ruïnes van Pompeï en in het oude Corinthië. Vermoedelijk hebben de Romeinen het tijdens de late keizertijd in West-Europa geïntroduceerd. In de vroege Middeleeuwen werd de kweek van meekrap gestimuleerd door Karel de Grote.

Weld / wouw
Vroeger werd de plant (reseda luteola) op grote schaal verbouwd als verfplant en vanwege de grote vraag ernaar zelfs uit Frankrijk geëxporteerd. Voor zover bekend is dit een van de oudste verfplanten die een uitgesproken gele kleur opleveren wanneer aluin of tin als fixeermiddel toegevoegd wordt. De grootste concentraties bevinden zich in de toppen van de spruiten en in de zaden.  De wouw heeft al een lange historie. Ze is bekend van vondsten van 4000 jaar geleden, waar men rond paalwoningen sporen van de Wouw (zaden) heeft aangetroffen. Het is niet zeker of dit was vanwege de gele kleurstof luteoline of vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

Kleur olive
De kleur olive wordt verkregen door een mix van verschillende groene planten. Waaronder brandnetel (urtica).

Catechu
Catechu (ook cachou) is een looistof houdende, organische kleurstof. Catechu is afkomstig uit de bast van tropische bomen zoals de acacia (robinia pseudoacacia). De bruin – gele kleur van catechu wordt ook wel taneet genoemd.
Catechu heeft een conserverende werking. Het werd vroeger vooral door vissers gebruikt om touw, visnetten en katoenen zeilen te tanen om het materiaal te beschermen tegen schimmels of bacteriën.
Touw en netten werden meestal in de taanketel gekookt, zeilen werden op de grond gelegd en met een borstel getaand.
Oude vissersboten hadden door het tanen vaak bruine zeilen, wat heeft geleid tot de term ‘bruine vloot’, waarmee overigens een veel ruimere groep historische schepen aangeduid wordt.

Catechu wordt ook gezien als een geneeskundige stof. Het wordt gebruikt als smaakstof in drop en als smaak- en kleurstof in alcoholische dranken. In het Franse Toulouse worden sinds het eind van de negentiende eeuw blikjes cachousnoep met een sterke mint maak volgens onveranderd recept verkocht onder de naam; Cahou Lajaunie.

Maak je dit ook allemaal zelf?
Nee ik geef toe dat ik niet al tijgerend door het bos kruip opzoek naar de juiste planten. Ik koop pakketten in met alles wat ik aan grondstoffen nodig heb om de stof te kunnen verven. Het maken van verfstoffen uit planten is een vak apart. Waar de plant staat, hoeveel zonuren en water deze heeft gehad, en in welke maand de plant wordt geoogst heeft allemaal effect op de kleur.
Ik zou deze kennis me graag eigen willen maken, dus wie weet dat ik ooit op een dag mijn eigen verfstoffen maak.
Maar tot die tijd geniet ik van het magische proces van een onbewerkte stof die zich laat kleuren in de mooiste kleuren op natuurlijke basis.

Hennep, dat is toch om te roken??

Altijd ben ik opzoek naar nieuwe materialen, vormen en kleuren. In deze blog wil ik graag een materiaal toelichten die ik met Nadia Nelleke meer ga gebruiken.
En dat is; hennep.

Nu kan ik je bijna horen denken… hennep, dat is toch van de wietplant? Dat is toch om te roken?
Ik kan me de verwarring goed voorstellen, maar laten we het verschil meteen duidelijk maken. Hennep en marihuana komen van dezelfde familie, de cannabis. De planten lijken ook veel op elkaar. Maar voor marihuana wil je graag planten met een hoge THC waarden (het stofje waar je stoned/high van wordt) en voor hennep wil je een zo laag mogelijke THC waarde. Als je hennep zou roken zou je daar niks van voelen, het maximum THC gehalte in hennep is 0.2%.

Zo die verwarring is de wereld uit, en dan kan ik je nu vertellen waarom ik zo weg ben van hennep.

De voordelen van textiel gemaakt van hennep.
Stof gemaakt van hennep voelt heerlijk zacht aan, en hoe vaker je het wast en draagt hoe zachter de stof wordt. Hennep is 4 keer sterker dan katoen en gaat daardoor veel langer mee. Ook behoudt de stof zijn kleur heel goed en neemt het makkelijk kleurstoffen op waardoor er geen chemische kleurstoffen gebruikt hoeven te worden tijdens het verf proces.

Go naturel!

Daarnaast is kleding gemaakt van hennep van nature anti-bacterieel, hierdoor heb je minder snel last van zweetluchtjes en wat er weer voor zorgt dat je je kleding minder vaak hoeft te wassen, wat weer water en elektriciteit bespaart!
Maar er is meer, hennep neemt snel vocht op maar droogt ook weer snel, zo blijf je koel in de zomer en warm in de winter. Wat nog een voordeel is voor de zomer is dat hennep een bijzondere eigenschap heeft en dat is dat het UV stralen tegenhoudt!

Overtuigd?
Ik kan me niet voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande voordelen niet ook om bent, maar er zijn altijd twijfelaars. Voor jullie zal ik ook nog de ecologische voordelen van hennep benoemen.

De ecologische voordelen van hennep.
Hennep is niet alleen fantastisch voor jou als drager, de natuur is ook heel blij met hennep! Zo is er bij de productie van hennep heel weinig water nodig, zo is regenwater vaak alleen al voldoende voor de groei. Dit is slechts één-twintigste van wat er bij katoen nodig is aan water.
Hennep groeit dichtbij elkaar en wordt in 4 maanden tijd wel 4 meter hoog, door de snelle groei kan er vaker per jaar geoogst worden. Doordat de plant van zichzelf heel sterk is, is het gebruik van pesticiden en insecticiden niet nodig waardoor hennep heel goed biologisch geteeld kan worden.
Hennep heeft niet veel voeding nodig om te groeien waardoor de grond niet wordt uitgeput. De wortels zijn lang en gaan diep de grond in waardoor erosie wordt tegen gegaan. Na de teelt blijven de wortels in de grond zodat de aarde rijk blijft aan voedingstoffen.
Hennep wordt met de hand geplukt wat zeer milieuvriendelijk is en voor banen zorgt.

En misschien wel een pareltje om uit te lichten is dat bij de productie van hennep er meer CO2 wordt opgenomen door de planten dan dat er wordt uitgestoten!

En hennep is geen plastic, dus er komen geen micro-plastic deeltjes tijdens het proces, het dragen of het wassen in de oceanen terecht.

Hoe was ik mijn kleding gemaakt van hennep?
Heel eenvoudig, was je kleding gemaakt van hennep (eigenlijk bijna al je kleding) op 30 graden in de wasmachine, met een ecologisch zacht wasmiddel en zonder wasverzachter! Maar dat ruikt zo lekker!! Tja, wasverzachter is niet goed voor je huid, voor je kleding en voor de natuur. Zo kunnen mensen met een gevoelige huid exceem of huidirritatie krijgen van wasverzachter. En daarnaast verbleekt het de kleur van je kleding sneller en breekt het de elasticiteit af van onder andere elastomeer en elastiek waardoor je spijkerbroeken met stretch of je mooie strakke t-shirts snel kunnen gaan lubberden…. en daar wordt niemand blij van.
Hang je kleding te drogen, gooi ze niet in de droger (door de wrijving en de warmte slijt je kleding sneller) dit scheelt weer heel veel energie!

Nu dan?
Ik hoop dat ik je net zo enthousiast gemaakt heb over hennep als dat ik zelf ben, dan ga ik nu weer hard aan het werk aan mijn nieuwe items gemaakt van…. HENNEP!! En nog een kleine spoiler alert, hierboven heb ik beschreven dat hennep goed te verven is… en laat ik dat nou heel leuk vinden om te doen.

Dus 1+1=…….

Fashion pionier van de Sustainable Fashion Gift Card

Ik weet het nog goed; 1 augustus 2019 was een regenachtige donderdag. Ik zat te werken in mijn gloednieuwe atelier/winkel die vanaf 1 juli datzelfde jaar geopend was. Ik was die dag mijn eten vergeten en ik dacht: ‘Ik kan vast wel even snel naar de winkel gaan om iets te halen, wie gaat er nu met dit weer winkelen?’ Ik plakte een briefje op de deur dat ik met 15 minuten weer terug zou zijn en haastte me snel naar de supermarkt en terug.

Nadat m’n buik weer vol was en ik weer druk aan het werk, kwam er een vrouw de winkel binnen. Ze was blij om te zien dat ik er weer was, want precies in die 15 minuten dat ik weg was stond zij voor een dichte deur. Ze stelde zichzelf voor als Nanette Hogervorst van Our World, en ze vertelde me vol passie over de Sustainable Fashion Gift Card die ze aan het opzetten was. Ik herhaal hieronder haar woorden:

‘Een concreet product waarmee we duurzame mode toegankelijker willen maken en mensen willen inspireren een andere kledingkeuze te maken. Een keuze voor mooie merken die op een bewuste manier zijn geproduceerd.’

Dit klonk mij uiteraard als muziek in de oren!

Ik meldde me aan en na het invullen van een kritische vragenlijst mocht ik mezelf één van de eerste fashion pioniers noemen! Nu bijna een jaar later is het dan zover, de Sustainable Fashion Gift Card is een feit. De SFGC is al bij meer dan 50 fashion pioniers te verzilveren. De SFGC is een mooi en duurzaam cadeau voor zowel mannen als vrouwen, om aan jezelf of een ander cadeau te geven (en dus ook een beetje aan de wereld). Daarnaast is het voor ons pioniers ook een ‘ontmoetingsplek’ met gelijkgestemde ondernemers.

En het moraal van dit verhaal is; ga nooit de winkel uit, ook niet als je maag heel hard knort! Maar bovenal dat ik niet alleen sta in mijn missie voor duurzame mode. Er zijn vele anderen met mij die de mooiste kleding en ervaringen maken. Maar wij duurzame makers kunnen niet zonder jou!

Wil je meer weten over de SFGC kijk dan op: https://sustainablefashiongiftcard.nl/.

Samenwerking met Marlies Dinnissen

Als ondernemer is het op meerdere vlakken belangrijk om contacten te onderhouden met andere ondernemers.
Niet alleen voor de praktische zaken, maar vooral ook om elkaar te inspireren, motiveren en om toffe samenwerkingen aan te gaan.
Met de praktische zaken zal ik jullie nu niet lastig vallen. Deze blog gaat over de eerste samenwerking die ik ben aangegaan met Marlies Dinnissen.

Sinds 29 februari (dit jaar) verkoop ik sieraden van Marlies bij mij in de winkel. Ik heb haar hiervoor gevraagd omdat ik het prachtig vind wat ze maakt, maar ook om haar werkwijze en gebruik van materiaal.
Kleding vertelt veel over wie je bent en waar je voor staat. Met een sieraad kan je dit verhaal afmaken. In de vorm van iets persoonlijks wat emotionele waarde heeft, tot een echte ‘eye catcher’ voor een feestje.

Ik zal niet te veel verklappen en Marlies aan het woord laten. Want wie kan er beter over haar en haar onderneming vertellen dan Marlies zelf.

Marlies, wie ben jij eigenlijk en wat is jouw expertise?
Ik ben een geboren Arnhemse en na wat avonturen hier ook weer neergestreken. Ik woon met mijn vriend en huisdieren boven mijn winkeltje in het Modekwartier. Ik maak sieraden van zilver en soms met keramiek. Dat laatste houdt in dat ik een stukje kan zagen en slijpen uit een scherf, gebroken vaas, servies, etc. Dat doe ik in opdracht en als vrij werk. Ik bedenk – samen met de klant – welke vorm het moet zijn en zet het daarna in het zilver, zodat je een dierbaar voorwerp dichtbij je kan dragen. Het kan een emotionele lading hebben voor klanten maar je kan ook gewoon verliefd worden op een hangertje in de etalage of een cadeautje kopen voor je moeder. Best of both worlds.

Heb je hierin een opleiding gevolgd, of heb je je het zelf eigen gemaakt?
Ik ben afgestudeerd als interieur ontwerper. De studie vond ik tof, maar de realiteit blijkt een stuk minder creatief. Als hobby was ik tijdens de opleiding bezig met het maken van sieraden van oa kunststof, katoen en hout. Ik vond een edelsmeden cursus en langzaam heeft dat mijn leven overgenomen. Ik heb niet op de vakschool edelsmeden gezeten. Het is echt een hobby die uitgegroeid is tot mijn werk, wel onderlegd natuurlijk met mijn ontwerp opleiding.

Met welke materialen werk je, en wat is je werkwijze?
Ik werk alleen met zilver, soms met een detail in koper of alpaca. Mijn ervaring met goud is zeer beperkt, maar soms kan ik iets repareren of trouwringen omsmelten tot iets nieuws. Als dat binnen mijn kunnen ligt, super. Maar zilver is absoluut favoriet. Daar kwamen edelstenen bij en inmiddels is keramiek de grote aanvulling. Mijn werk is te verdelen in 3 gelijke delen. Opdrachten voor klanten, eigen werk wat te koop is in de winkel en workshops. Over het jaar heen zijn ze allemaal even belangrijk, maar in de mei- en herfstvakantie heb ik meer workshops en rond mei en juni heb ik meer losse verkoop. In de winter komen mensen vaak voor trouwringen, die ze dan rond de zomerperiode aan elkaar kunnen geven. Zo heeft elk deel pieken en dalen en vullen ze elkaar goed aan.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Het keramiek wat ik gebruik, of waar klanten mee binnen komen, zorgt voor veel inspiratie. De afbeelding of het patroon geeft vaak al kaders aan, al kan je die ook negeren natuurlijk. Mijn vormentaal is eenvoudig, ik hou ervan als je sieraden kan combineren. Er zit af en toe wel een flinke ‘eye catcher’ tussen, dat houdt het spannend.

Waar komt je passie voor edelsmeden vandaan?
Het is echt een passie voor werken met m’n handen. Hoe kleiner hoe beter. Ik denk dat andere ambachten die behoefte ook zouden kunnen vervullen. Ik heb laatste glas-in-lood gedaan, vond ik ook geweldig. In edelsmeden komt dat handwerk samen met de vrijheid van ontwerpen en de toegankelijkheid die zilver biedt.

Waarom heb je ervoor gekozen om ondernemer te worden?
Ik werkte na mijn afstuderen 2 dagen per week bij mijn oud-stage bedrijf. Vaak was dat prima en had ik genoeg te doen. Maar sommige weken was er weinig werk en probeerde ik ‘druk’ te lijken zodat ze mijn werkuren niet zouden aanpassen. Ik had het inkomen immers nodig. Dat voelde zo ongelooflijk nutteloos, ik ben liever bezig met een eigen missie. Voor mezelf beginnen was niet per se een droom, maar in het creatieve vak kom je er snel op uit en het bleek prima bij me te passen.

Wat vind je het leukst aan ondernemen?
Ik vind het heel fijn dat ik 100% verantwoordelijk ben voor wat er gebeurt. Ik ben van niemand afhankelijk en bepaal zelf wat ik wil neerzetten. Alles wat ik leer als persoon, maakt mijn onderneming sterker en andersom.

Wat vind je minder leuk aan ondernemen?
Het is álles. Behalve je vak zelf, ben je ook boekhouder en schoonmaker en marketeer en directeur en beleidsmedewerker etc. Je kan niet overal goed in zijn. De grote lijn moet gewaarborgd blijven terwijl ik het juist lekker vind om me te verliezen in de details. Het overzicht houden gaat me wel steeds beter af gelukkig. Ik vind het ondernemen wat dat betreft steeds leuker worden.

Hoe bewaak je de balans tussen privé en werk?
Welke balans?! Ik woon boven de winkel dus je kan me geregeld in pyjama op zondagochtend even iets zien maken. Ik heb vaste openingstijden maar verder luister ik vooral naar mijn energie. Als ik op dinsdagmiddag de geest krijg, dan ga ik lekker smeden. Op een ander moment is het minder, dan werk ik liever aan m’n website of werk achter de schermen. Verder helpt het om niet perfectionistisch te zijn. Liever 90% en dan wat anders doen, dan blijven richten op de 100% en die steeds net niet halen.

Wat kan jij betekenen voor mensen en waar kunnen ze je vinden?
Behalve de expressieve waarde die sieraden sowieso hebben, kan ik nieuw leven geven aan iets wat je dierbaar is maar helaas is gebroken of het staat maar in de kast. Ik ben nog geen keramiek/porselein tegen gekomen waar ik niet iets tofs van kon maken.

Ik ben veel in de winkel aan het werk, binnenlopen mag altijd. Ik ben verder goed bereikbaar online, dat kan via facebook, instagram of whatsapp. Via mijn website vind je snel alle informatie, www.marliesdinnissen.nl.

Wil je nog iets kwijt?
Allereerst bedankt voor dit toffe interview, heel leuk om weer ’s stil te staan bij de ‘waarom’ en te zien hoe ver ik eigenlijk al ben gekomen. Verder kan het nooit kwaad om even aan te stippen dat handgemaakte accessoires en cadeautjes een win-win-win zijn voor de maker, de koper en toekomstige eigenaar. Het hoeft echt geen honderden euro’s te kosten en je hebt een uniek en persoonlijk cadeau. Het Modekwartier is natuurlijk de perfecte plek om dat te scoren!

Bedankt Marlies voor je inspirerende en persoonlijke verhaal!

Ik sta altijd open voor samenwerkingen met like-minded mensen, platforms, merken en andere initiatieven. Wil je graag met me samenwerken, neem dan contact met me op!

Crazy bird lady

Als klein meisje verzamelde ik al veertjes. Niet zomaar alle veren natuurlijk, alleen de meest zachte en witte fluffy veertjes kwamen door de strenge keuring.

Maar als klein meisje heb je natuurlijk geen vogel als lievelingsdier. Mijn lievelingsdier was (zoals die van de meeste meisjes) de dolfijn. Mijn liefde voor dolfijnen ging zo ver dat mijn ouders me op een dag verrasten met een zee-blauw geschilderde slaapkamer, waar ik onder een dolfijnendekbed sliep en keek naar mijn grote verzameling dolfijnenposters en beeldjes.

Toch kwam de liefde voor vogels steeds meer aan de oppervlakte en verdrongen de gevederde vrienden, de dolfijnen langzaam van de eerste plaats. Ik werd lid van de Vogelbescherming en deed sindsdien jaarlijks mee aan de tuinvogel-telling. Inmiddels zijn we jaren verder en is mijn fascinatie en liefde voor vogels groter dan ooit.

Verschillende soorten dieren hebben een huid, schubben of haren, maar alleen vogelsoorten hebben veren. Zo’n prachtig en technisch hoogstaand materiaal! Het is (de naam zegt het al) vederlicht en door de kleine haakjes blijven de losse veertjes aan elkaar plakken tot één grote veer die zo’n beestje de hele wereld over kan laten vliegen. Een vogel houdt zich niet aan grenzen. Hij vliegt waar hij maar naar toe wilt. Vogels heersen in het luchtruim, maar ook op land en in het water weten ze hun weg te vinden. Hun verenpak heeft de meest uiteenlopende kleuren van een iriserende schoonheid met de grootste pluimen en tooien. En dan heb ik het nog niet eens over hun gezang gehad.

Veren verzamelen doe ik nog steeds. Iedere veer die ik op straat tegen kom gaat mee naar huis en wordt in een vaas gedaan. Ook heb ik een weckpot vol met veertjes van mijn eigen vogelvriendjes; Iep en Erwtje. Deze twee dwergpapengaaitjes hebben jarenlang door mijn huis gefladderd, maar afgelopen zomer zijn ze verhuisd naar een grote buitenvolière. Het deed me verdriet om afscheid van ze te nemen, maar ik kwam tot de conclusie dat een vogel niet in een kooi thuishoort. Nu kunnen ze de hele dag vliegen en met andere vogels spelen en die gedacht maakt me blij.

Voor Nadia Nelleke heb ik er voor gekozen om alle kledingstukken van een vogelnaam te voorzien omdat het mijn visie en ideaal ondersteunt. Vogels staan voor mij voor vrijheid, het kiezen voor je eigen weg en niet te gaan voor de gebaande paden. Om boven jezelf uit te durven stijgen en op avontuur te gaan. Met Nadia Nelleke wil ik laten zien dat het ook anders kan in de mode industrie en dat het gaat om het maken van bewuste keuzes. Om te laten zien dat ieder individu, iedere dag een kleine keuze kan maken voor een duurzamere en liefdevollere samenleving en dat al deze kleine keuzes samen voor een grote verandering kunnen zorgen. Iedere dag heb je opnieuw de vrijheid om te kiezen waar je voor staat, en in mijn geval om te kiezen voor duurzame en eerlijk geproduceerde kleding. Misschien heb je soms het idee dat die kleine stapjes die je maakt als mens weinig zin hebben, maar samen sta je sterker.

Zo ga je op in een grote spreeuwenzwerm en ben je de roofvogels te slim af. En zeg nou zelf: Zo’n wolk van spreeuwen bij zonsondergang, dat ziet er toch magisch uit?!

Wie is Nadia Nelleke?

Vanaf juni 2018 ben ik de trotse eigenaar, directeur en enige medewerker van Nadia Nelleke Sustainable Fashion Design. Mijn eigen mode label met bijbehorende winkel waarin ik met hart en ziel kleding ontwerp en maak. Sinds die tijd ben ik ook actief op sociale media en in juli 2019 is mijn webshop online gegaan. Alles ging in zo’n rap tempo dat ik niet de tijd heb genomen mij hier, op mijn website goed voor te stellen.

Mijn naam is Nadia, zoals ook in de bedrijfsnaam. Vaak wordt mij gevraagd of ik nu Nadia of Nelleke ben. Het is misschien wat verwarrend, maar ik ben allebei. Mijn ouders hebben me Nadia genoemd maar omdat ze graag wilden dat ik ook de naam van mijn oma meekreeg, hebben ze Nelleke (mijn oma heet Nel) erachteraan geplakt. Mijn oma is dan ook erg trots dat ik mijn volledige naam als naam voor mijn bedrijf heb gekozen.
Heel lang vond ik mijn tweede naam maar tuttig en moest ik er niet veel van weten. Toen het idee voor een eigen kledinglabel ging borrelen was het ineens heel voor de hand liggend om deze naam te gaan gebruiken. Mijn achternaam is Wolterink, niet echt een lekkere mode naam vond ik. Nadia klinkt wat stoer en misschien ook wel wat exotisch, Nelleke klinkt lieflijk en toch best Hollands. Een mooie clash tussen de twee kanten van mijn persoonlijkheid die je ook in mijn kleding terug kunt vinden.
Tot mijn elfde wilde ik dierenarts worden. Die droom spatte abrupt uitéén toen ik een keer met de dierenarts van onze hond een dag mee mocht draaien. Ik vond het zo vies en zielig!Even had ik geen idee meer wat ik wilde worden als ik groot was, totdat ik in de puberteit terecht kwam en mezelf een alternatieve kledingstijl aanmat (lees; gothic). De kleding die in de winkels hing vond ik maar saai en allemaal hetzelfde, hier wilde ik absoluut niet aan mee doen. Dus ik begon kleding voor mezelf te maken. Maar om hier nu echt mijn werk van te gaan maken? Ik wist het nog niet zeker.Tot ik op een dag door mijn ouders werd meegenomen naar een voorstelling van Cirque du Soleil. Wat een fantastische show was dat! Wat een magie en spektakel! Maar bovenal werd ik gegrepen door die prachtige kostuums. Zulke kostuums wilde ik ook gaan maken.
Nadat ik mijn mavo diploma had behaald ben ik naar het MBO Specialist Mode Maatkleding in Zutphen gegaan. Het was fantastisch. Ik leerde patroontekenen en de mooiste ambachtelijke technieken. Langzaamaan kreeg mijn idee van wat ik ‘later’ wilde gaan doen meer vorm. De voldoening die ik kreeg van een perfect zittend kledingstuk was heerlijk. Na het MBO ben ik mode gaan studeren aan de kunstacademie in Utrecht. Het ambacht en de technieken die ik op het MBO had geleerd kon ik hier aanvullen met conceptueel en artistiek denken en het vertellen van een verhaal door middel van kleding. Na mijn afstuderen was ik even het spoor even bijster. Het ontbrak aan plezier en passie. Na een tijdje te werken in verschillende baantjes als styliste en als kostuum designer werd het mij steeds duidelijker wat ik wilde gaan doen. Ik moet maken, dat zit in mijn genen. Maar een bijdrage leveren aan de huidige mode industrie dat zag ik niet zitten. Ik wilde het anders gaan doen, op mijn manier.
Het idee voor een duurzaam label ontstond langzaam en kreeg steeds meer vorm. Ik wilde kleding ontwerpen en maken die van kop tot staart duurzaam was. Waarbij tijdens iedere schakel in het proces het welzijn van mens en natuur gewaarborgd zou blijven. Maar bovenal ook, kleding die ik zelf zou willen dragen. Kleding die je niet na een paar maanden wegwerpt, maar kleding om van te houden.
Toen ging alles heel snel. In april 2019 presenteerde ik mijn plan bij de Arnhemse woningbouwvereniging die een pand beschikbaar hadden in het Arnhemse Modekwartier. Een maand later kreeg ik de sleutel voor mijn eigen winkel. En hier zit ik nu dan. In een jaar tijd heb ik het voor elkaar gekregen om een collectie te ontwerpen en te produceren en daarnaast heb ik een eigen winkel en webshop kunnen openen! Een fantastische achtbaan die mij confronteerde met allerlei nieuwe (persoonlijke) uitdagingen.

Afgelopen jaar ben ik aan één stuk doorgegaan zonder pauze, zonder herstel. En dat houd een mens niet eeuwig vol. Hoe duurzaam is een label als de persoon erachter zichzelf steeds voorbij blijft rennen? Het werk dat ik doe wil ik graag voort laten komen uit plezier en passie, en een ideaal. Niet uit onrust, haast en onrealistische verwachtingen. Ik maakte een pas op de plaats en keek opnieuw naar mijn prioriteiten.
Dat is dan ook het belangrijkste voornemen voor dit jaar. Om woorden als ‘moeten’, en het mezelf vergelijken met anderen af te leren. Om te doen wat ik doe omdat ik dat wil doen. En om weer te genieten en te spelen. Dat zal mij, mijn kleding en mijn winkel alleen maar ten goede komen. Met frisse moed en energie ben ik dit jaar gestart!

Wat leuk als je m’n eerste blog van het begin tot het eind gelezen hebt. De bedoeling is om één keer per maand een blog te posten. Deze blogs zullen gaan over stoffen, samenwerkingen, inspiraties, mijn werkwijze en wie weet wat nog meer. Allemaal geschreven om meer aandacht te generen voor duurzame mode en voor Nadia Nelleke natuurlijk. Maar vooral ook om te laten zien dat de manier waarop we met kleding om gaan, ook anders kan.

Lees je de volgende keer weer mee?

X
Add to cart